NOVICE

SPOT svetovanje Koroška: Srečanje podpornega okolja za podjetništvo iz Koroške regije

  • 12 december 2018
  • Število ogledov: 1054
SPOT svetovanje Koroška: Srečanje podpornega okolja za podjetništvo iz Koroške regije

Ob zaključku leta 2018 je poslovna točka SPOT svetovanje Koroška, katere konzorcijski partner je tudi Podjetniški center Slovenj Gradec d.o.o. organizirala dogodek »Srečanje podpornega okolja za podjetništvo iz Koroške regije«. Namen srečanja je bil proučitev stanja podjetništva v regiji in iskanju novih izzivov na področju podjetništva v Koroški regiji ter mreženje predstavnikov podpornih institucij za podjetništvo iz Koroške regije.

V prostorih MPIK Slovenj Gradec se je srečanja udeležilo 29 udeležencev naslednjih ustanov: Mestna občina Slovenj Gradec, Občina Mislinja, Občina Ravne na Koroškem, Občina Mežica, Občina Dravograd, Gospodarska zbornica Slovenije OZ Koroška, Območna obrtna zbornica Slovenj Gradec, Območna obrtna zbornica Ravne na Koroškem, Območna obrtna zbornica Radlje ob Dravi, A. L. P. Peca, RRA Koroška, ZZZS Ravne na Koroškem, Urad za delo Dravograd, Urad za delo Slovenj Gradec, Okrožno sodišče Slovenj Gradec (sodni register), AJPES Velenje, Upravna enota Slovenj Gradec, Upravna enota Radlje ob Dravi, Upravna enota Dravograd ter poslanec Državnega zbora, Jani Prednik.

Organizatorji srečanja so na tak način prvič uspeli organizirati srečanje, na katerem so predstavniki podpornega okolja za podjetništvo aktivno sodelovali pri analizi podjetništva v regiji.

Prva okrogla miza je bila namenjena vsebinskemu pregledu stanja podjetništva, primerjavi z drugimi regijami ter predstavitvi vsebinskih usmeritev v prihodnjem obdobju. Moderatorju okrogle mize, direktorju Podjetniškega centra Slovenj Gradec, Davidu Valiču so se pridružili še Karmen Sonjak, Jure Knez in Tjaša Hovnik Iz RRA Koroška, Aleksandra Gradišnik iz GZS OZ Koroška ter Blaž Cvar iz OOZ Radlje ob Dravi. V razpravo so se aktivno vključevali tudi ostali udeleženci.

Druga okrogla miza je bila namenjena postopkovnim izzivom na področju podjetništva. Udeleženci okrogle mize so ocenjevali medsebojno sodelovanje institucij in opozarjanju na morebitne administrativne ovire za podjetnike. Davidu Valiču so se pridružili še Igor Kogelnik iz ZZZS Ravne na Koroškem, Tanja Žnidarko iz AJPES Velenje, Irena Sešelj iz Upravne enote Slovenj Grade, Jasna Kopmajer iz Okrožnega sodišča Slovenj Gradec ter Jasmin Uršič iz Urada za delo Dravograd. Udeleženci okrogle mize so ugotovili, da sodelovanje načeloma dobro teče, da pa vseeno obstajajo določeni izzivi in ovire, ki izhajajo iz prevelike količine zakonodaje in na določenih področjih ovirajo postopke.

Ob koncu srečanja so vsi udeleženci izrazili pobudo, da bi se podobna srečanja nadaljevala tudi v prihodnje, saj z mreženjem in dajanjem pobud za rešitve določenih ovir, podporno okolje za podjetništvo postaja bolj homogeno in učinkovito.

 

David Valič

Podjetniški center Slovenj Gradec d.o.o.