Arhiv novic

Spoznavamo podjetništvo in poklice, 10. november 2016

Devetošolci Prve OŠ Slovenj Gradec so 10. novembra 2016 spoznavali podjetniške poklice pri podjetnikih in institucijah v Slovenj Gradcu.

  • 10 november 2016
  • Število ogledov: 5547
Spoznavamo podjetništvo in poklice, 10. november 2016

Devetošolci Prve OŠ Slovenj Gradec so 10. novembra 2016 spoznavali podjetniške poklice pri podjetnikih in institucijah v Slovenj Gradcu.

 

Učenci Prve OŠ Slovenj Gradec so tako spoznavali delo vzgojitelja-ice, računalniškega tehnika, programerja, dipl. inž. računalništva, raziskovalca, znanstvenika, laboranta, kemika, dipl. inž. tehnologije polimerov, avtomehanika, avtoserviserja, avtoelektričarja, arhitekta, laboratorijskega tehnika, orodjarja, strojnega tehnika, dipl. inž. strojništva, kozmetičnega tehnika, maserja, veterinarja. Podjetniški center Slovenj Gradec d.o.o. je osnovnošolcem predstavil poklic direktor, podjetniški svetovalec/svetovalka in poklic podjetnik. V nadaljevanju smo mladim predstavili kateri so bili poklici nekoč, kateri poklici pred 10 leti in kateri so poklici prihodnosti, na kocu smo jim predstavili osnovne podjetniške pojme: Kdo je podjetnik? Kaj je podjetništvo? Kaj je podjetje? Lastnosti, znanja in spretnosti podjetnika. Kaj je podjetniška ideja? Kako pridemo do idej? In kaj rabimo za izvedbo ideje? Poudarili smo pomen podjetnosti, ustvarjalnosti, vztrajnosti, natančnosti, komunikacijskih sposobnosti pri delu, kar pa so tudi veščine in spretnosti uspešnih. Odziv učencev je bil zelo pozitiven.

 

Sodelujoči podjetniki so mladim predstavili poklice, ki so potrebni v podjetju, koliko let šolanja je potrebno za posamezen poklic, kako so se odločili za poklic, ki ga opravljajo, katere osebnostne lastnosti so pomembne za posamezen poklic, kakšna je narava dela posameznega poklica, kakšni so pogoji dela, kje se lahko s posameznim poklicem zaposlujejo in kakšne so fizične predispozicije in omejitve za opravljanje posameznega poklica.

  

Iskreno se zahvaljujemo vsem podjetnikom in ostalim sodelujočim za sodelovanje ter kvalitetne, zanimive in poučne predstavitve poklicev, ki bodo mladim v pomoč pri nadaljnji poklicni izbiri.


Dogodek je financiran s pomočjo Evropskega sklada za regionalni razvoj, Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo ter SPIRIT Slovenija, javne agencije in se izvaja v okviru Javnega razpisa za financiranje izvajanja celovitih podpornih storitev v okviru vstopnih točk VEM v letu 2016 in 2017.