NOVICE

SPOT Svetovanje Koroška: Ali sprememba osebnih podatkov fizične osebe, ki ima status samostojnega podjetnika zahteva tudi spremembo obstoječih podatkov vpisanih v Poslovnem registru Slovenije (PRS)?

  • 2 november 2021
  • Število ogledov: 96

SPOT Svetovanje Koroška: Ali sprememba osebnih podatkov fizične osebe, ki ima status samostojnega podjetnika zahteva tudi spremembo obstoječih podatkov vpisanih v Poslovnem registru Slovenije (PRS)?

Najpogostejša sprememba osebnih podatkov je priimek osebe, ki ga tako ženska kot moški lahko spremenita ob sklenitvi zakonske zveze. Slednje, je pogostejše pri ženskah. Pri tem se ženska odpove svojemu priimku ali poleg že obstoječega lastnega priimka, prejme še moževega. Zgodi pa se tudi, da mož prejme priimek žene. V obeh primerih velja slednje.

V Poslovnem registru Slovenije, ki je informatizirana baza podatkov o vseh poslovnih subjektih, se novo nastala sprememba podatkov ne bo sama avtomatizirano spremenila in morajo podjetniki le-te spremembe urediti sami pri ustreznem pristojnem organu. Namreč Centralni register prebivalstva ni povezan z registrom PRS, da bi se podatki samodejno spremenili.

Pri obliki samostojnega podjetnika je njegovo dolgo in kratko ime podjetja sestavljeno iz neobveznega fantazijskega dela, obveznega dela opravljanja dejavnosti, ter z imenom in priimkom ter končnico s.p..

Primer (pred spremembo podatkov - priimek): GREEN, urejanje okolice, Marija Novak s.p.

Primer (po spremembi podatkov - priimek): GREEN, urejanje okolice, Marija Novak Lesjak s.p.

ali

Primer (po spremembi podatkov - priimek): GREEN, urejanje okolice, Marija Lesjak s.p.

Poleg spremembe priimka se lahko spremenijo tudi drugi podatki, kot so: sedež podjetja, opravljanje druge dejavnosti, fantazijsko ime, ipd., kar spada med enostavne spremembe.  Namreč podjetnik mora vsako  spremembo podatkov urediti v 15 dneh. Sprememba podatkov se lahko brezplačno uredi na vseh SPOT Svetovalnih točkah v Sloveniji.

Za SPOT Svetovanje Koroška

RRA Koroška d.o.o.:

Danijela Uran, podjetniška svetovalka

 

Ravne na Koroškem, 28.10.2021

Viri:

1.      Data  [online]. Dostopno na: https://data.si/blog/sprememba-priimka-zahteva-novo-ime-s-p/ (28.10.2021).

2.      Poslovni register Slovenije [online]. Dostopno na: https://data.si/blog/sprememba-priimka-zahteva-novo-ime-s-p/ (28.10.2021).

Naložbo sofinancirata Republika Slovenija in Evropska Unija iz Evropskega sklada za regionalni razvoj.